Een bijzondere week in het leven van een winterbij
Afgelopen week passeerden we op 21 december de kortste en donkerste dag van het jaar. Dit keerpunt in de natuur wordt ook de winterzonnewende genoemd. We zijn overgegaan van de herfst naar de winter en… ondertussen zie je in de natuur dat het voorjaar ook al weer om de hoek komt kijken. De eerste sneeuwklokjes bloeien alweer, de hazelaars laten hun stuifmeel binnenkort weer los. Het is mooi om zo te zien hoe de jaargetijden met elkaar verbonden zijn.
Na deze zonnewende lengen de dagen, het wordt buiten iedere dag weer langer licht en het kan kouder worden. De zon heeft daarmee grote invloed op het leven van het bijenvolk. De bijen leven nu in een nestvorm in plaats van verspreid in de kast zoals in de zomer. Deze nestvorm kiezen de bijen omdat het zo gemakkelijker is om de winter te overleven: de temperatuur van het nest wordt tussen de 20 en 35 graden Celsius gehouden. Een comfortabele temperatuur om de winter door te komen.
Voor winterbijen, is de winterzonnewende een keerpunt in hun bestaan. Na 21 december wordt er langzaam maar zeker weer aan een klein broednestje gebouwd. De Koningin wordt weer wat actiever en bereid zich voor op het leggen van de eerste eitjes, afgelopen week is eigenlijk het nieuwe bijenbroedseizoen begonnen!
Persoonlijk vind ik het geweldig dat bijen zo ‘slim’ zijn dat ze zonder kalender, levend in een donkere kast, weten dat de winterzonnewende gepasseerd is en het nu tijd is voor andere activiteiten zoals het winternest voorbereiden op de komst van de eerste jonge bijen.
Wil je wilde en honingbijen in deze voedselarme tijd van het jaar helpen met overleven? Plant dan winterbloeiers in je tuin: sneeuwklokjes, kerstrozen, krokus, hazelaars etc. Zo zorg je voor vers eten voor de jonge bijen. We zetten de beschuiten met muisjes vast klaar.