Lokale honing versus commerciële honing
Nederlandse, lokale honing ook wel bekend als regionale honing, heeft enkele kenmerkende eigenschappen die het onderscheiden van ‘commerciële’ honing. ‘Commerciële’ honing wordt vaak gemengd met buitenlandse honing. We schrijven in dit artikel de belangrijkste kenmerken van lokale honing:
Herkomst en bloemennectar
Lokale honing wordt geproduceerd door bijen die nectar verzamelen uit bloemen die groeien in een specifieke regio. Dit betekent dat de samenstelling van de honing sterk afhankelijk is van de flora in dat gebied. Lokale honing kan dus unieke smaken en geuren hebben die typerend zijn voor de bloemen in de omgeving. Zo vind je in ons assortiment dit jaar bijvoorbeeld lindehoning, weidebloemhoning en Fryske Gea honing. De afwisselende flora in het gebied maken de honingsmaak vaak rijk en gevarieerd. Commerciële honing wordt vaak gemengd met honing uit meerdere gebieden of met buitenlandse honing.
Een lokale imker kan bijvoorbeeld aan de hand van foto’s laten zien waar de bijenkasten staan. Verder is het een kwestie van logisch redeneren: verkoopt een imker in Noord Nederland lavendelhoning of oranjebloesemhoning? Vraag dan waar precies de bijenkasten hebben gestaan. Waarschijnlijk hoor je dan dat de honing uit warmere oorden komt in Noord Nederland kennen we geen lavendelvelden of boomgaarden met sinaasappelbomen. Deze honing kan van prima kwaliteit zijn maar is niet een lokaal gewonnen en lokaal verkocht product.
Smaakvariëteit
De smaak van lokale honing kan variëren, afhankelijk van het seizoen en de bloemen die de bijen op dat moment bezoeken. Honing uit een bloeiend bloemenveld kan bijvoorbeeld licht en bloemig smaken, terwijl honing uit een gebied met bloeiende kastanje en heide een meer kruidige smaak heeft. Lokale honing is meestal specifieker qua smaak dan honing uit grotere productiegebieden. Hierop zijn uitzonderingen zoals bijvoorbeeld koolzaadhoning uit Noord Nederland.
Commerciële honing wordt vaak geblend, net zoals bij koffie en wijnproductie. Je kunt dan jarenlang dezelfde ‘honingsmaak’ kopen. In onze imkerij is het ieder jaar weer een verrassing welke smaken we oogsten. In grote lijnen weten we het wel maar ieder jaar zijn er weer smaakverassingen. Doordat de bijen in zeer verschillende gebieden vliegen hebben we zeer gevarieerde smaken. Onze honing kan mintachtig smaken of citroenachtige ondertonen hebben maar ook zeer zwaar en vol van smaak zijn en bedwelmend zoet.
Seizoensgebonden
Lokale honing wordt vaak in kleinere hoeveelheden geproduceerd en is seizoensgebonden. Dit betekent dat de beschikbaarheid van lokale honing kan variëren. Zo hadden wij dit jaar door het natte voorjaar in de regio Zuid Oost Friesland geen voorjaarshoning. In Groningen was voldoende honing over om te kunnen oogsten in het voorjaar. Voor lokale honing is de te oogsten hoeveelheid en de smaak afhankelijk van de weersomstandigheden.
Minder bewerking
Lokale honing wordt vaak minder bewerkt dan industriële honing. De honing is rauw wat betekent dat deze niet verhit is boven de 40 °C. Zo blijven de enzymen, antioxidanten en vitamines beter behouden. Commerciële bedrijven gebruiken doorgaans filters, droogmachines en andere technieken om de honing zo vloeibaar, doorzichtig en zacht mogelijk te maken. Imkerij Kuipers gebruikt alleen een redelijke groffe zeef, hierdoor bevat de honing zichtbare deeltjes zoals bijenwas of pollen.
Kleiner productiebereik
Lokale honing wordt doorgaans in kleinere hoeveelheden geproduceerd, vaak door kleine, ambachtelijke imkers of lokale bijenhouders. Dit maakt dat de honing met meer zorg en aandacht wordt geoogst. Dit kleine productievolume draagt ook bij aan het karakter en de authenticiteit van de honing.
Mogelijke voordelen voor gezondheid
Er wordt gezegd dat lokale honing kan helpen bij het verminderen van allergieën. Dit komt doordat de honing de lokale pollen bevat, wat mogelijk het immuunsysteem helpt zich aan te passen aan de allergenen die in dat specifieke gebied aanwezig zijn. Dit effect wordt echter niet altijd wetenschappelijk bewezen, maar het idee van immunisatie door lokale pollen wordt door sommige mensen als voordeel gezien. Dit is de reden waarom we onze honing grof zeven, zo blijven de pollendeeltjes in de honing.
Duurzaamheid en ondersteuning van lokale economie
Lokale honing steunt de lokale bijenhouders en bevordert duurzame landbouwpraktijken. Omdat het geproduceerd wordt door bijen die zich in de omgeving bevinden, heeft het minder impact op het milieu dan honing die wereldwijd geïmporteerd wordt. Lokale honing kan ook bijdragen aan het behoud van lokale bijenpopulaties en biodiversiteit. In onze imkerij kiezen we voor een zo duurzaam mogelijke werkwijze voor mens, flora en fauna. Onze honing wordt zoveel mogelijk gewonnen in natuurgebieden of op het land van biologisch werkende telers en boeren.
Onderscheidende verpakking
Lokale honing wordt vaak verkocht in kleinere potten, vaak in handgemaakte of meer authentieke verpakkingen die de lokale productie benadrukken. Dit geeft het een uniek karakter in vergelijking met de massaproductie die vaak te vinden is in supermarkten. Soms schrijven wij het etiket nog handmatig.
Kortom, lokale honing onderscheidt zich door zijn regionale oorsprong, unieke smaken, lagere bewerking, en misschien zelfs gezondheidsvoordelen die specifiek zijn voor het gebied waarin het geproduceerd wordt. Het biedt een meer persoonlijke, duurzame en smaakvolle keuze dan de meeste commerciële honingsoorten.
In een volgend artikel beschrijven we hoe je lokale, onbewerkte honing herkent ten opzichte van commerciële honing.