Over bijenhotels
Wilde bijen hebben het zwaar in Nederland daarom willen veel mensen graag iets doen voor de wilde bij. Bedrijven spelen daar handig op in en brengen zogenaamde bijenhotels op de markt. In Nederland zijn meer dan 320 verschillende soorten wilde bijen geteld. Sommigen soorten zijn sterk in aantal afgenomen of zijn zeer zeldzaam geworden.
Een aantal soorten komt nog veel voor, dit zijn o.a. de behangersbijen, metselbijen, groefbijen, zandbijen, maskerbijen, klokjesbijen, zijdebijen en koekoeksbijen. Twee bijensoorten die graag gebruik maken van een bijenhotel zijn de grote bladsnijder en de rosse metselbij. Je leest het goed, de meeste bijenhotels worden bezocht door twee vrij algemeen voorkomende bijensoorten: bladsnijders en metselbijen.
De grote meerderheid van de bijen, zo’n 70-80% nestelt in de grond, dit zijn veelal bijensoorten die in aantal sterk zijn afgenomen. Bestrating en eenzijdige beplanting zijn o.a. oorzaak van de achteruitgang in verstedelijkte gebieden: bijen vliegen niet op plekken waar geen bloemen bloeien.
Bijenhotels zijn dus geschikt voor enkele soorten. Daarnaast is een groot deel van de hotels gemaakt zonder te letten op het uiterlijk of gedrag van de bijen. In veel bijenhotels tref je een stuk hout aan waar gaatjes in zijn geboord. Deze holletjes zijn vaak niet glad genoeg vanbinnen, hierdoor kunnen de bijenvleugels beschadigen. Eerlijk is eerlijk, er zijn biologen die vinden dat deze beschadigingen reuze meevallen, anderen maken er een halszaak van. De waarheid zal in het midden liggen.
In het houten blok zijn gaten vaak te ruim, niet diep genoeg of er zijn te veel, hierdoor laten de bijen deze blokken hout soms links liggen.
De meeste wilde bijen zijn solitair en houden graag afstand van elkaar, dit is niet voor niets: door afstand te houden krijgen parasieten veel minder kans om zich te verspreiden.
Hotels die onder dicht gebladerte of in een regio met veel regen hangen kunnen snel schimmelen. Nu kan een bij best tegen een stootje maar ook zij leven langer en met een betere gezondheid in een schoon huis, het zijn net mensen. Er wordt daarom geadviseerd om een bijenhotel niet langer dan 2 jaar op te hangen.
Ook zonder bijenhotel kun je de wilde bij goed helpen! Door minder netjes te tuinieren of door bewust een hoekje in de tuin rommelig te laten maak je menige wilde bij blij. Laat in zo’n hoekje afgeknakte of afgeknipte holle stengels liggen samen met gevallen blad. Een paar oude takken of stammen waar boomkevers al gaatjes in maakten maken het natuurlijke bijenhotel compleet. Ook een paar bultjes zand op een zonnige plaatsen in de tuin worden gewaardeerd als woning.
Een bijenhotel is niet perse ‘fout’. Er zijn een paar richtlijnen waar je rekening mee kunt houden om de soorten die er gebruik van maken echt te helpen: hang het hotel op een warme plek, het liefst op het zuiden. Veranker het hotel stevig zodat het hotel niet heen en weer schommelt.
Bijen hebben een voorkeur voor een beschutte plaats zoals een stenen muur of een schutting. Het plaatsen van een bijenhotel heeft alleen zin als er drachtplanten in de buurt staan. Wel een huis en geen voedsel… daar heeft een bij niets aan.